Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Moeilijk om zelf een verse vis te roken? Echt niet. Ingewikkelde en grote rookoven nodig? Nee hoor. Gewoon in een pan of braadslee op het gasfornuis en afdekken met aluminiumfolie. Met onderin rookmot en eventueel wat gedroogde kruiden.

 

Hoe dan?

Geïnspireerd door Yvette van Boven besloot ik zelf een visje te gaan roken. Voortvarend ging ik aan de slag: allereerst haalde ik in de kookwinkel rookmot. Essentieel voor het roken van vis. Daarna haalde ik op de zaterdagmarkt bij de visboer een flinke moot zalm, een makreel en een rode poon (alledrie vette vissen).

De rode poon was een tip van de visboer: want deze is gerookt net zo lekker als een gerookte paling!

 

Voor het gemak liet ik de vissen door de visboer schoonmaken (ingewanden eruit en koppie eraf).

Thuis heb ik de vissen goed gewassen en vervolgens in een pekelbadje in de koelkast gelegd. Dit pekelen is essentieel voor als je vis gaat roken. Door te pekelen verhoog je de smaak van de vis èn dood je de bacteriën. Doen dus! Voor drie vissen maakte ik een pekelbadje van ongeveer 2 liter water met drie eetlepels zout. Laat de vis ongeveer drie uur pekelen in de koelkast.

Officieel heb je voor 1 kilo vis 1 liter pekel nodig. Op 1 liter water voeg je 80 gram zout toe.

 

 

Na drie uur haalde ik de vis uit het pekelbad en spoelde ze goed af. Dep de vis goed droog, zodat er geen overtollig vocht op de rookmot kan vallen, waardoor de smeulende houtsnippers kunnen doven.

Leg wat aluminiumfolie onderin de pan. Leg daarop de rookmot (ongeveer 3 eetlepels) en zet de pan op het vuur. Zelf voegde ik nog takjes gedroogde rozemarijn toe, maar je kunt ook andere kruiden toevoegen. Zet het vuur onder de pan aan en leg het rooster in de pan. Leg ook weer aluminiumfolie op het rooster en vorm er een soort bakje van (met opstaande randen), dat het vet van de vis kan opvangen, zodat de rookmot niet dooft. Leg vervolgens de gepekelde visjes op dit rooster. Wacht tot de eerste rook vrijkomt en dek de pan dan goed af met aluminiumfolie. Zorg er voor dat er geen rook kan ontsnappen! Laat de pan 20 tot 30 minuten op het allerlaagste vuur staan.

Haal het aluminiumfolie na uiterlijk een half uur van de pan af. Laat de vis even afkoelen, pulk het velletje van de vis af en smullen maar!

 

Leuke links

  • Alles over het roken van vis (en andere bereidingswijzen) vind je op visrecepten.nl.
  • Bekijk hieronder de video van Yvette van Boven over het roken van vis: