Verse zeebaars op de markt

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 zeebaarsfilets (schoongemaakt: dit kun je bij de visboer laten doen)
  • Snijbonen
  • Franse sperzieboontjes
  • Groene asperges
  • 3 citroenen
  • Verse munt
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 1 glas Chardonnay
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • 100 gr. roomboter

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 250 graden;
  • Kerf de zeebaarsfilet in. Laat de huid intact;
  • Leg de zeebaarsfilet in een grote kom en voeg het sap van 2 citroenen en een flinke scheut olijfolie toe;
  • Laat de zeebaarsfilet minstens 10 minuten marineren;
  • Kook ondertussen de bonen en asperges kort voor;
  • Stamp een flinke handvol verse munt in een vijzel fijn;
  • Voeg een beetje olijfolie en het sap van een halve citroen toe aan de munt;
  • Giet vervolgens de boontjes en asperges af en leg ze in een grote schaal;
  • Giet het munt-mengsel over de boontjes en asperges en meng het geheel goed door;
  • Maak stevige bundeltjes van de bonen en asperges en omwikkel ze per bundeltje stevig met een plakje spek (net als bij bijv. andijvierolletjes);
  • Leg de bundeltjes naast elkaar in een ovenschaal;
  • Leg de zeebaarsfilet hier tussen;
  • Giet het glas wijn in de ovenschaal;
  • Strooi er tot slot zeezout en zwarte peper naar smaak overheen;
  • Zet het geheel ongeveer 10-15 minuten in de oven, of totdat het spek en de vis goudbruin zijn (beetje afhankelijk van je oven);
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de 100 gr. roomboter (in blokjes gesneden) toe;
  • Laat de schaal nog een paar minuten staan, totdat de blokjes roomboter helemaal gesmolten zijn;
  • Eet smakelijk!

Variatie met kwartels

Een variatie op het recept 'gebakken zeebaars met groene bonen-aspergerolletjes in spek' is gevulde kwartels in plaats van zeebaars. Hierbij heb ik uitsluitend de zeebaars vervangen door kwartels en aardappeltjes aan het gerecht toegevoegd. Een lekker eenpansgerecht uit de oven!

 

 Naar het recept