Met de hoeveelheden, zoals hieronder beschreven, maak je een bakplaat vol heerlijke scones.

 

 

Ingrediënten

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml. melk
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels marmelade
  • 1 theelepel kardemomzaad, versgemalen
  • zout
  • 4 eetlepels marmelade
  • 1 theelepel kardemomzaad, versgemalen
  • 2 eetlepels water
  • sinaasappelrasp van 1 sinaasappel

 

Bereiding

  • Stamp de 2 theelepels kardemomzaad vooraf;
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom;
  • Zeef ook de suiker met een snufje zout boven de kom;
  • Snijd de roomboter in stukjes;
  • Kneed het gezeefde bakmeel met de blokjes roomboter (met de hand) in de kom tot een kruimelig deeg;
  • Voeg de melk, marmelade en gemalen kardemomzaad aan het deeg toe;
  • Kneed het geheel kort, maar goed, door;
  • Maak een bol van het deeg en rol het met een deegroller uit totdat het ongeveer 2 cm. dik is;
  • Steek met een vorm rondjes uit het deeg. Ik gebruikte een koffiekopje voor een mooi formaat;
  • Leg de rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat;
  • Verwarm de oven voor op 240-250 graden;
  • Bak de scones in 12-15 minuten mooi goudbruin;
  • Nu kun je mooi de sinaasappelschil raspen. Zet de rasp even opzij;
  • Haal de scones uit de oven en laat ze een beetje afkoelen;
  • Verwarm de 4 eetlepels marmelade met de 2 eetlepels water in een pannetje;
  • Voeg de theelepel gemalen kardemom toe;
  • Zeef het mengsel en vang de gelei op;
  • Besmeer de scones met de gelei en bestrooi ze met de sinaasappelrasp.
Dien de scones nog warm op en besmeer ze bijvoorbeeld met één van de heerlijke boters die ik laatst maakte!

Zelfgemaakte roomboter

roomboter

 

Een recept voor Bretonse roomboter, lavendelboter en boter met limoen en gember. Heerlijk op bijvoorbeeld marmeladescones. Echt een traktatie bij de zondagse brunch!

 

Recept zelfgemaakte roomboter