Knolselderij gratin

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml. slagroom
  • 100 ml. heet water
  • 1 bouillonblokje (ik gebruikte runderbouillon)
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • (minstens) 100 gram Gruyère geraspt
  • olijfolie
  • ovenschaal
  • aluminiumfolie

 

Bereiding

  • Vet een niet al te grote ovenschaal in met olie;
  • Schil de knolselderij;
  • Snij de geschilde knolselderij in 4 kwarten;
  • Snij de parten in zo dun mogelijke plakjes. Ik gebruikte een kaasschaaf;
  • Leg de plakjes dakpansgewijs over elkaar in de ovenschaal;
  • Los het bouillonblokje op in het hete water;
  • Voeg vervolgens de twee tenen knoflook (geperst) toe aan de bouillon;
  • Voeg de slagroom toe aan de bouillon;
  • Voeg tot slot de nootmuskaat, zout en peper toe aan de bouillon;
  • Meng goed en schenk het mengsel over de knolselderij; 
  • Bestrooi het gerecht met de geraspte Gruyère.
  • Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak de gratin 25 minuten op 220 graden;
  • Haal vervolgens het folie eraf en bak de gratin nog eens 5-10 minuten, totdat de kaas mooi goudbruin gekleurd is.