Ingrediënten

VOOR DE BOTER

  • 750 ml. biologische slagroom

Bereiding

  • Klop de slagroom met een mixer gedurende 10 tot 15 minuten op;

Het is afhankelijk van de snelheid van je mixer hoelang je uiteindelijk moet mixen, maar ik was binnen 10/11 minuten klaar. Het proces van de boter doorloopt de volgende stadia:

  1. Opgeklopte slagroom: er ontstaan golfjes die blijven staan;
  2. De kleur verandert, deze wordt gelig;
  3. Het geheel begint te schiften. Je krijgt iets dat er uit ziet als roerei. Het geheel begint te spetteren omdat de wei loskomt uit de slagroom. Dit is het moment dat je kunt stoppen met kloppen.
  • Vervolgens giet je het mengsel in een schone theedoek, in bijvoorbeeld een vergiet;
  • Wring de theedoek zo strak mogelijk uit. Je zult zien dat alle wei (het vocht) uit de theedoek sijpelt.
  • Kneed de boter tot slot net zo lang in een kom ijskoud water door, totdat het water helder blijft. Ik had 5 spoelbeurten nodig.
  • Blijft het water helder, dan heb je alle wei er uitgespoeld en kun je de boter tot wel 14 dagen in de koelkast bewaren!
  • Verdeel de boter in drie gelijke stukken om ze vervolgens op smaak te brengen.
  • Kneed de kruiden gelijkmatig door de boter heen en draai er vervolgens mooie bolletjes van.

 

 

Nu de smaakjes

Bretonse boter

  • 1 eetlepel Bretons zeezout (zeezout met rozemarijn, tijm en oregano)

 Lavendelboter

  • 1 eetlepel gedroogde lavendel
  • 1 eetlepel zeezout

Boter met limoen en gember

  • 2 cm. verse, geschilde en geraspte, gember
  • 1 eetlepel limoenrasp
  • 1 eetlepel limoensap
  • beetje zout
  • beetje peper

 

Marmeladescones

 

Smeer deze heerlijke boters bijvoorbeeld op nog warme (zelfgebakken) marmeladescones. Een scone met limoen en gemberboter is een kleine wereldreis, zo lekker! Maar ook de Bretonse - en lavendelboter zijn heerlijk op deze scones!

 

Recept marmeladescones