Ingrediënten

Voor 4 personen
(Houd rekening met 1 uur extra voor het marineren van de kip)

  • 500 gram kipfilet
  • 2 rode uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 5 cm. gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 1 bosje verse koriander
  • 2 el garam massala
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 200 ml. kookroom
  • 500 ml. yoghurt
  • 1 groot blik gepelde tomaten
  • 1 limoen
  • roomboter
  • paksoi
  • basmatirijst
  • mangochutney

 

Bereiding

Marinade en saus

  • Snij de 2 rode uien, 5 teentjes knoflook, gemberwortel en rode peper zo fijn mogelijk;
  • Snij de kip in blokjes;
  • Smelt wat boter in een koekenpan en voeg de gesneden uien, knoflook, gember en rode peper toe;
  • Laat het geheel zacht worden (hoe meer tijd je hier voor neemt, hoe beter de smaken vrijkomen. Ik heb het geheel een half uur op laag vuur laten sudderen);
  • Verdeel het mengsel in twee porties;

Kip

  • Meng de kipfilet met de helft van het kruidenmengsel en 250 ml. yoghurt. Zet dit voor minstens een uur in de koelkast om te marineren;

Saus

De andere helft van het mengsel is voor de saus.

  • Snij de koriander fijn en voeg dit toe aan het kruidenmengsel;
  • Giet de kookroom erbij;
  • Voeg de gepelde tomaten toe;
  • Laat de pan op een laag vuur doorsudderen en meng het geheel goed zodat een mooie saus ontstaat;

Kip

Haal de gemarineerde kip na ongeveer een uur uit de koelkast. Maar ook hier geldt: hoe langer hoe beter, dus als je in de gelegenheid bent om de kip de avond tevoren te marineren, dan zou ik dit zeker doen.

  • Smelt wat boter in een koekenpan en voeg de gemarineerde kip toe;
  • Braad het geheel totdat de kip gaar is;
  • Knijp de limoen uit over de kip;

Tegelijkertijd

Tegelijk met het starten van het braden van de kip moet je nog drie dingen doen, zodat alles tegelijkertijd klaar is:

  • Kook de basmatirijst (ong. 8 minuten koken, afgieten, 20 minuten laten doorstomen in de pan met de deksel erop);
  • Roerbak de paksoi met een gesnipperd uitje en een teentje knoflook;
  • Bak de pappadums heel kort in hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier;

Hoe te eten?

Zoals jij het wilt! Maar ik pak een pappadum, schep daar wat kip tikka massala in en wat rijst en paksoi. Daar overheen schep ik wat van de saus, een beetje yoghurt en een lepeltje mango chutney.

Net zo lastig eten als een tompouce, maar overheerlijk! ;-)