Bloemkoolpuree met citroen en parmezaanse kaas

 

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 tot 1,5 liter rundvleesbouillon (bloemkoolroosjes moeten net onder water staan)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 125 ml. crème fraîche (klein bakje)
  • 40 gr. Parmezaanse kaas (1 zakje)
  • bakje verse bieslook
  • citroensap
  • peper en zout

 

Bereiding

  • Verwijder het loof van de bloemkool en snij de bloemkool in roosjes;
  • Doe de bloemkoolroosjes in de pan en voeg 1 tot 1,5 liter rundvleesbouillon toe (zoveel dat de roosjes net onder water staan);
  • Kook de bloemkool in de bouillon. Ze zijn gaar als je een roosje op je vork prikt en deze geen weerstand meer ondervindt;
  • Giet de bloemkool af en laat even uitdampen;
  • Voeg vervolgens twee geperste teentjes knoflook, de crème fraîche en Parmezaanse kaas toe aan de bloemkool;
  • Zet de pan weer terug op het vuur, op de allerlaagste stand. De puree koelt snel af, zo houd je hem warm tijdens de verdere bereiding;
  • Pureer de bloemkool met een staafmixer. Zorg voor een gladde consistentie;
  • Hak het merendeel van de bieslook fijn en meng met een lepel door de puree. Gebruik de rest om te garneren;
  • Breng het geheel op smaak met citroensap, zout en peper. De puree mag zeker een licht zuurtje hebben!;

Serveer de puree direct, want hij koelt sneller af dan bijvoorbeeld een aardappelpuree. Heerlijk met een hertenbiefstukje of stukje eendenborstfilet. En volledig koolhydraatarm!